Başkan Erdoğan açıkladı: Asgari ücret 4 bin 250 TL oldu

Ahmet Yayla
By -
0
KPHA - Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından, 2022 için belirlenen asgari ücret açıklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Cumhurbaşkanımıza komisyon kararını takdim ettim. Bu süreçte katkısı olan herkesi tebrik ediyorum. Süreç boyunca kendisinin manevi desteğini hissettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

* Bugünkü toplantıyla nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması yönünde görüş bildirmiştir. Gerek işçi kesimini, gerek iş v eren kesimini temsilen taraflar çok farklı bir anlayış içerisinde özveriyle bu süreci işlettiler. Buna göre, 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir.

* Kimse ne işveren üzerinden ne de çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeli.

* Asgari ücreti dolarla kıyaslamak doğru değil. Bizim paramız bellidir, o da Türk Lirası'dır ve biz Türk Liramızı yedirmeyeceğiz. Siz Türk lirasının olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları. Bu tür spekülatörlüğe gerek yok. Bizim paramız bellidir o da Türk lirasıdır. Ülkemiz ve milletimizin geleceğini ne faiz ve kur spekülatörleri ne yeminli iç ve dıştaki Türkiye düşmanları ne de bir avuç aç gözlü muhteris belirleyebilir.

* Ülkemizin içinden geçtiği şu zor dönemde elbette çalışanlarımız çok daha fazlasını hak ediyor. Yeni ekonomi programımızda önceliğimizi istihdamın korunmasına ve geliştirilmesine verdiğimizi her fırsatta altını çizerek tekrar söylüyoruz.

* Hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermeye kararlıyız.

* Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisiyle damga vergisini kaldırıyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken bunun işveren üzerindeki maliyetini 450 lira aşağı çekmiş bulunuyoruz. Gelir vergisi yüzde 15, damga vergisi binde 7,59 oranında alınıyordu. 2021'de bu iki verginin toplamı 483 lira civarında yapıyordu.
Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)