NASA, Ay'a Çıkarma bölgesi İçin Aday Bölgeleri Belirledi

Ahmet Yayla
By -
0

 Burada Artemis III için 13 aday çıkarma bölgesinin bir görüntüsü gösterilmektedir. Her bölge yaklaşık 9,3 x 9,3 mil (15 x 15 kilometre). Bir iniş alanı, yaklaşık 328 fit (100 metre) yarıçapa sahip bu bölgelerdeki bir konumdur.

Ay'a Çıkarma bölgesi İçin Aday Bölgeleri 

NASA, Artemis'in altında Ay'a geri astronot göndermeye hazırlanırken, ajans, Ay'ın Güney Kutbu yakınında 13 aday iniş bölgesi belirledi. Her bölge, Ay'a ayak basan ilk kadın da dahil olmak üzere mürettebatı ay yüzeyine getiren ilk Artemis misyonları olacak olan Artemis III için birden fazla potansiyel iniş alanı içeriyor.

Washington'daki NASA Genel Merkezi'ndeki Artemis Kampanya Geliştirme Bölümü müdür yardımcısı Mark Kirasich, “Bu bölgeleri seçmek, Apollo'dan bu yana ilk kez insanları Ay'a geri döndürmeye dev bir adım daha yakın olduğumuz anlamına geliyor” dedi. “Yaptığımızda, astronotlar daha önce insanlar tarafından keşfedilmemiş karanlık alanlara girerken ve gelecekteki uzun süreli konaklamalar için zemin hazırlarken, daha önce gelen hiçbir göreve benzemeyecek.”

NASA, Artemis III'ün Ay'a inişi için aşağıdaki aday bölgeleri belirledi:

FaustiniKenar A

Shackleton Yakınında Zirve

Bağlantı Sırtı

Sırt Uzantısını Bağlama

de Gerlache Jant 1

de Gerlache Jant 2

de Gerlache-Kocher Masifi

Haworth

Malapert Masifi

Leibnitz Beta Platosu

Asil Jant 1

Nobile Jant 2

Amundsen Jant

Bu bölgelerin her biri, Ay'ın Güney Kutbu'nun altı derecelik enleminde bulunur ve topluca çeşitli jeolojik özellikler içerir. Bölgeler birlikte tüm potansiyel Artemis III fırlatma fırsatları için iniş seçenekleri sunar. Belirli iniş alanları, fırlatma penceresinin zamanlamasına sıkı sıkıya bağlıdır, bu nedenle birden fazla bölge, yıl boyunca fırlatma esnekliği sağlar.

NASA'nın Ay Keşif Yörünge Aracı

Bölgeleri seçmek için, ajans çapında bir bilim insanı ve mühendis ekibi, NASA'nın Ay Keşif Yörünge Aracından alınan verileri ve onlarca yıllık yayınları ve ay bilimi bulgularını kullanarak Ay'ın Güney Kutbu'nun yakınındaki alanı değerlendirdi. Ekip, fırlatma penceresinin kullanılabilirliğini değerlendirmeye ek olarak, arazi eğimi, Dünya ile iletişim kolaylığı ve aydınlatma koşulları gibi kriterleri kullanarak bölgeleri güvenli bir inişe uyum sağlama yeteneklerine göre değerlendirdi. Erişilebilirliği belirlemek için ekip ayrıca Space Launch System roketinin, Orion uzay aracının ve SpaceX tarafından sağlanan Starship insan iniş sisteminin birleşik yeteneklerini de değerlendirdi.


NASA, 1972'den beri Ay'ın yüzeyine yapılan ilk mürettebatlı görev olan Artemis III görevi için Ay'ın Güney Kutbu yakınında 13 aday iniş bölgesi belirlediğini duyurdu. Bu video, 13 bölgenin tümünün konumlarını gösteren bir veri görselleştirmesini içeriyor ve ilginç noktaları vurguluyor. Ay topografyası ve bu alanların keşif potansiyeli

Kaynak: NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi

Bu videoyu ve ilgili multimedyayı NASA Goddard'ın Bilimsel Görselleştirme Stüdyosu'ndan HD formatlarında indirin 

Göz önünde bulundurulan tüm bölgeler, kaynaklar açısından zengin ve insanlar tarafından keşfedilmemiş arazilerde kalıcı olarak gölgelenmiş bölgeleri içeren bir alan olan Ay'ın Güney Kutbu'na yakınlıkları nedeniyle bilimsel olarak önemlidir.

Sarah Noble, "Bölgeler içinde önerilen birkaç yer, Ay'ın en eski bölümlerinden bazıları arasında yer alıyor ve kalıcı olarak gölgelenen bölgelerle birlikte, daha önce çalışılmamış Ay materyalleri aracılığıyla Ay'ın tarihi hakkında bilgi edinme fırsatı sunuyor" dedi. , Artemis ay bilimi, NASA'nın Gezegen Bilimi Bölümü'ne liderlik ediyor.

Analiz ekibi, diğer iniş kriterlerini belirli Artemis III bilim hedefleriyle tarttı ; buna, mürettebatın bir ay yürüyüşü yapmasına izin verirken, iniş sırasındaki rahatsızlığı sınırlamak için kalıcı olarak gölgeli bir bölgeye yeterince yakın inme hedefi de dahil. Bu, mürettebatın ödün vermeyen bir alanda numune toplamasına ve bilimsel analiz yapmasına izin verecek ve Ay'ın Güney Kutbu'nda doğrulanan su buzunun derinliği, dağılımı ve bileşimi hakkında önemli bilgiler verecek .

Ekip, sürekli gölgeli bölgelere yakınlık sağlayarak ay yürüyüşü hedefini gerçekleştirebilecek bölgeleri belirledi ve diğer aydınlatma koşullarını da hesaba kattı. 13 bölgenin tamamı, Artemis III yüzey görevinin planlanan süresi olan 6,5 günlük bir süre boyunca güneş ışığına sürekli erişim sağlayan siteler içerir. Ay'da uzun süre kalmak için güneş ışığına erişim çok önemlidir çünkü bir güç kaynağı sağlar ve sıcaklık değişimlerini en aza indirir.

NASA'nın baş keşif bilimcisi Jacob Bleacher, “Güneş sistemini keşfetmek için bir plan geliştirmek, bizim için mevcut olan kaynakları nasıl kullanacağımızı ve aynı zamanda bilimsel bütünlüğünü korumayı öğrenmek anlamına gelir” dedi. "Ay su buzu, bilimsel bir bakış açısıyla ve aynı zamanda bir kaynak olarak değerlidir, çünkü ondan yaşam destek sistemleri ve yakıt için oksijen ve hidrojen çıkarabiliriz."

SpaceX ile çalışmaya devam

NASA, 13 bölgeyi daha geniş bilim ve mühendislik toplulukları ile konferanslar ve çalıştaylar aracılığıyla tartışacak ve her bölgenin esası hakkında girdi talep edecek. Bu geri bildirim, gelecekte site seçimlerini bilgilendirecek ve NASA, değerlendirilmek üzere ek bölgeler belirleyebilir. Ajans ayrıca Starship'in iniş yeteneklerini doğrulamak ve seçenekleri buna göre değerlendirmek için SpaceX ile çalışmaya devam edecek.

NASA, transfer yörüngelerini ve yüzey ortamı koşullarını belirleyen misyonun hedef başlatma tarihlerini belirledikten sonra Artemis III için bölgeler içindeki siteleri seçecek.

Artemis aracılığıyla NASA, Ay'a ilk kadın ve ilk renkli insanı indirerek, uzun vadeli, sürdürülebilir bir ay varlığının yolunu açacak ve Mars'a gelecekteki astronot misyonları için bir basamak taşı görevi görecek.

Artemis hakkında daha fazla bilgi için şu adresi ziyaret edin:

https://www.nasa.gov/specials/artemis/

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)