NASA, Medyayı Dünyanın İlk Gezegen Savunma Testine Tanık Olmaya Davet Ediyor

Ahmet Yayla
By -
0

 NASA'nın, Dünya'yı potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test eden dünyanın ilk görevi olan Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART), Dünya için hiçbir tehdit oluşturmayan hedef asteroitini Eylül Pazartesi günü 19:14 EDT'de etkileyecek.

NASA'nın DART uzay aracının ve İtalyan Uzay Ajansı'nın (ASI) LICIACube'unun Didymos ikili sistemine çarpmadan önceki çizimi.Kaynak: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben


Diğer etkinliklerin yanı sıra NASA, 26 Eylül'de Maryland, Laurel'deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan (APL) saat 18.00'de başlayacak bir televizyon brifingi ev sahipliği yapacak. APL, NASA için DART uzay aracının üreticisi ve yöneticisidir.

Bu test, bir uzay aracının bir hedef asteroide özerk olarak gidebildiğini ve asteroidin hareketini yer tabanlı teleskoplar kullanılarak ölçülebilecek şekilde değiştirmek için kasıtlı olarak onunla çarpışabileceğini gösterecek. DART, keşfedilmesi durumunda Dünya için çarpma tehlikesi oluşturabilecek bir asteroide daha iyi hazırlanmaya yardımcı olacak önemli veriler sağlayacaktır.

Aşağıda, DART'ın asteroid Dimorphos (her zaman Doğu'da) ile olan etkisine ilişkin faaliyetlerin bir listesi bulunmaktadır:

12 Eylül Pazartesi

9:00 - NASA, APL'de DART uzay aracının otonom olarak gezinmesini ve hedef asteroidini etkilemesini sağlayan teknolojiye odaklanan bir hibrit medya gününe ev sahipliği yapacak. Katılımcılar NASA ve DART misyon ekibinden liderleri içerir. Şahsen katılımcılar, Laurel, Maryland'de 11100 Johns Hopkins Road'da bulunan APL'deki DART misyon operasyon merkezini gezme fırsatına sahip olacaklar.

Katılmakla ilgilenen medya, bu formu en geç 30 Ağustos Salı günü saat 15:00'e kadar doldurarak LCV'ye yanıt vermelidir. NASA'nın   yerinde ve sanal etkinlikler için  medya akreditasyon politikası çevrimiçi olarak mevcuttur.

22 Eylül Perşembe

15:00 – DART'ın Dimorphos ile olan etkisinden önceki son faaliyetlerini önizlemek için NASA Genel Merkezi'nde medya brifingi. Medya brifingi, Washington'daki 300 E. Street, GB, Mary W. Jackson binasındaki NASA Genel Merkezi'ndeki Webb Oditoryumu'nda gerçekleşecek ve NASA ve APL'den üst düzey liderleri içerecek.

Katılmak isteyen medya, bu formu en geç 15 Eylül Perşembe günü saat 15.00'e kadar doldurarak LCV yanıtını vermelidir .

26 Eylül Pazartesi (DART Etki Günü)

APL'nin DART etkisini ele almakla ilgilenen medya,  bu formu  2 Eylül Cuma günü saat 15:00'e kadar doldurmalıdır.

18:00 – DART'ın asteroid Dimorphos ile olan etkisinin canlı yayını NASA TV'de ve ajansın  web sitesinde yayınlanacak . Halk ayrıca Facebook ,  Twitter ve YouTube'daki ajansın sosyal medya hesaplarından canlı olarak izleyebilir  .

19:14 – DART'ın asteroid Dimorphos ile kinetik etkisi .

Mülakat Olanakları

Zoom üzerinden uzaktan canlı ve görüntülü röportajlar 26 Eylül Pazartesi günü saat 06:00-13:00 arasında sunulacak. Canlı çekim penceresi için medyanın 22 Eylül Perşembe günü saat 15:00'e kadar bu formu doldurması gerekiyor.

NASA ve APL görev uzmanlarının yer aldığı bir dizi panel 26 Eylül Pazartesi günü APL'de gerçekleştirilecek. Bu formu doldurarak DART'ın asteroit çarpması öncesi ve sonrası görüşmeler için fırsatlar sunulacak .

NASA Sosyal

DART misyonuyla bağlantıda kalın ve #DARTMission ve #PlanetaryDefender ile Twitter, Facebook ve Instagram'da DART'ın bir asteroidle etkisini izleme deneyiminizi paylaşın. Bu hesapları takip edin ve etiketleyin:

Twitter: @NASA , @NASASolarSystem , @AsteroidWatch , @JHUAPL

Facebook:  NASA , NASA Güneş Sistemi Keşfi , Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı

Instagram:  @NASA , @NASASolarSystem , @JohnsHopkinsAPL

Gezegen Savunucusu Olun

“ Gezegen Savunucusu ” olarak DART misyonunu destekleyin. Kısa bir sınava giren katılımcılar, indirebilecekleri, yazdırabilecekleri ve sosyal medyada paylaşabilecekleri bir sertifika ve rozet kazanacaklar.

DART görevi hakkında daha fazla bilgi için şu adresi ziyaret edin:

https://www.nasa.gov/dartmission

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)