NASA, Yıldız Patlamalarını, Galaksileri, Yıldızları İncelemek İçin Önerileri Seçiyor

Ahmet Yayla
By -
0

 NASA, daha fazla çalışma için ajansın Kaşifler Programına sunulan dört görev önerisini seçti. Öneriler, patlayan yıldızları, uzak gökada kümelerini ve yakındaki gökadaları ve yıldızları inceleyecek görevleri içeriyor.

Yıldız Patlamaları

Görev kavramı çalışmalarını yürütmek için iki Astrofizik Orta Kaşif görevi ve iki Fırsat Kaşifi Misyonu seçildi. Bu çalışmaların ayrıntılı değerlendirmesinden sonra NASA, uygulamaya devam etmek için 2024'te bir Fırsat Misyonu ve bir Orta Gezgin seçmeyi planlıyor. Seçilen görevlerin sırasıyla 2027 ve 2028'de başlatılması hedeflenecek.

NASA'nın Washington'daki NASA Genel Merkezi'ndeki Bilim Misyonu Müdürlüğü yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, “NASA'nın Kaşifler Programı, istisnai bilime yenilikçi yaklaşımları desteklemek konusunda gururlu bir geleneğe sahiptir ve bu seçimler aynı vaadi taşır” dedi. "Galaksilerin evrimini incelemekten patlayıcı, yüksek enerjili olaylara kadar, bu öneriler evrenimizdeki bilinmeyeni keşfetmek için kapsamları ve yaratıcılıkları açısından ilham veriyor."

NASA Explorer misyonları, odaklanmış bilimsel araştırmalar yürütür ve ajansın daha geniş uzay bilimi misyonları arasındaki bilimsel boşlukları dolduran araçlar geliştirir. Teklifler, potansiyel bilim değerine ve kalkınma planlarının fizibilitesine dayalı olarak rekabetçi bir şekilde seçildi.

Bu aşamada seçilen iki Orta Kaşif ekibinin her biri, dokuz aylık bir görev konsepti çalışması yürütmek için 3 milyon dolar alacak. Astrophysics Medium Explorer görev maliyetleri, fırlatma aracı hariç her biri 300 milyon dolar ile sınırlandırılmıştır. Seçilen teklifler şunlardır:

UltraViolet Gezgini (UVEX)

UVEX, galaksi evrimi ve yıldızların yaşam döngüsü hakkında yeni bilgiler sağlamak için iki ultraviyole ışık bandında tüm gökyüzünün derin bir araştırmasını yapacaktı. Uzay aracı, birleşen nötron yıldızlarının neden olduğu yerçekimi dalgalarının patlamasını izleyen patlamadan gelen ultraviyole ışığı yakalamak için hızla yeniden yönlenme yeteneğine sahip olacaktı. UVEX, büyük kütleli yıldızların ve yıldız patlamalarının ayrıntılı incelenmesi için bir ultraviyole spektrografı taşıyacaktır.
Baş araştırmacı: Fiona Harrison, Pasadena, California'daki Caltech'te

Anket ve Zaman Alanlı Astrofizik Araştırma Gezgini (STAR-X)

STAR-X uzay aracı, süpernova patlamaları ve aktif galaksiler gibi geçici kozmik kaynaklarda hassas bir geniş alan X-ışını teleskopu ve bir ultraviyole teleskopu işaret etmek için hızla dönebilecektir. Derin X-ışını araştırmaları, uzak gökada kümelerinde sıkışan sıcak gazın haritasını çıkarır; NASA'nın yaklaşmakta olan Roma Uzay Teleskobu'ndan gelen kızılötesi gözlemlerle birleştiğinde, bu gözlemler, kozmik tarih boyunca devasa gökada kümelerinin nasıl oluştuğunu izleyecektir.
Baş araştırmacı: NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezinde William Zhang
Bu aşamada seçilen iki Fırsat Misyonu ekibinin her biri, dokuz aylık bir uygulama konsept çalışması yürütmek için 750.000 dolar alacak. NASA Fırsat Misyonu maliyetleri, her biri 80 milyon dolar ile sınırlandırılmıştır. Seçilen teklifler şunlardır:

Moon Burst Energetics Tüm Gökyüzü Monitörü (MoonBEAM)

MoonBEAM, Dünya ve Ay arasındaki yörüngesinde, herhangi bir zamanda neredeyse tüm gökyüzünü görebilir, uzaktaki kozmik patlamalardan kaynaklanan gama ışınlarının patlamalarını izler ve kaynağı incelemek için diğer teleskopları hızla uyarır. MoonBEAM, gama ışınlarını Dünya'daki veya düşük yörüngedeki teleskoplardan daha erken veya daha sonra görecekti ve gökbilimciler bu zaman farkını gökyüzündeki gama ışını kaynağını tam olarak belirlemek için kullanabilirdi.
Baş araştırmacı: Chiumun Michelle Hui, NASA'nın Alabama, Huntsville'deki Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nde

A Geniş Alan patlaması Polarimetre (LEAP)

Uluslararası Uzay İstasyonuna monte edilen LEAP, büyük bir yıldızın patlamaya hazır ölümünden sonra veya kompakt nesnelerin birleşmesinden sonra bir kara deliğin oluşumu sırasında fırlatılan enerjik jetlerden gelen gama ışını patlamalarını inceleyecekti. Yüksek enerjili gama ışını radyasyonu polarize olabilir veya belirli bir yönde titreşebilir, bu da jetlerin doğası için rekabet eden teoriler arasında ayrım yapabilir.
Baş araştırmacı: Durham'daki New Hampshire Üniversitesi'nden Mark McConnell

Kaşifler Programı en eski sürekli NASA programıdır. Program, Bilim Misyonu Müdürlüğü'nün astrofizik ve heliofizik programlarıyla ilgili baş araştırmacı liderliğindeki uzay bilimi araştırmalarını kullanarak uzaya sık, düşük maliyetli erişim sağlamak için tasarlanmıştır.

Dünyanın radyasyon kuşaklarını keşfeden Explorer 1'in 1958'de piyasaya sürülmesinden bu yana, Kaşifler Programı, araştırmacıları için Nobel ödüllerine yol açan Uhuru ve Kozmik Arka Plan Gezgini (COBE) görevleri de dahil olmak üzere 90'dan fazla görev başlattı .

Program, Dünya çalışmaları, uzay havası, güneş sistemi ve evren için çok çeşitli araştırma ve bilimsel keşif programları yürüten NASA'nın Washington'daki Bilim Misyonu Müdürlüğü için NASA Goddard tarafından yönetilmektedir.

Kaşifler Programı hakkında daha fazla bilgi için şu adresi ziyaret edin:

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)