NASA'nın Ay için Solar Array Teknolojisini Geliştirmesine Yardımcı Olacak Üç Şirket

Ahmet Yayla
By -
0

 NASA, ajansın Artemis altında Ay'ın insan ve robotik keşfine güç sağlamaya yardımcı olacak konuşlandırılabilir güneş dizisi sistemleri üzerindeki çalışmaları ilerletmek için üç şirket seçti.

Bu çizimde, Ay'ın yüzeyinde bir güç kaynağı olarak dikey bir güneş dizisi kullanılmaktadır.
Resim Kaynak: NASA

NASA'nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü


Artemis  misyonları aracılığıyla NASA, insanları Ay'a geri döndürecek ve Ay'ın Güney Kutbu yakınında uzun vadeli bir varlık oluşturacak. Gelecekteki robotik ve mürettebatlı görevler için ay habitatlarını, gezicileri ve hatta inşaat sistemlerini desteklemek için güvenilir, sürdürülebilir bir güç kaynağı gereklidir. Bu gücü sağlamaya yardımcı olmak için NASA, 32 fit yüksekliğe kadar otonom olarak açılabilen ve gerektiğinde yer değiştirme için geri çekilebilen dikey güneş dizilerinin geliştirilmesini destekliyor.

NASA'nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü'nde (STMD) teknoloji olgunlaşma direktörü Niki Werkheiser, “Bu prototipler, yüzeyde yaptığımız hemen hemen her şeyin başarısının anahtarı olan Ay'daki güvenilir güç kaynakları için umut verici çözümler sağlayacak” dedi. Washington'daki merkez. "Bu heyecan verici çaba, kelimenin tam anlamıyla, Ay'ın Güney Kutbu'nun benzersiz zorlu ortamında Artemis keşifimizi güçlendirmeye yardımcı olacak kritik bir rol oynuyor."  

Ajans, bu on yılın sonuna doğru, sistemlerden birini Ay'ın Güney Kutbu yakınlarında konuşlandırmak amacıyla prototipler inşa etmeleri ve çevresel testler yapmaları için üç şirkete toplam 19.4 milyon dolar ödül verecek. Tasarımlar eğimli arazide sabit kalmalı ve aşındırıcı ay tozuna karşı dayanıklı olmalı, aynı zamanda sistemin ay yüzeyine taşınmasına yardımcı olmak için hem kütleyi hem de istiflenmiş hacmi en aza indirmelidir. Ödüller şunları içerir:

Pittsburgh, Pensilvanya'nın Astrobotik Teknolojisi: 6.2 milyon dolar

Brooklyn, New York'tan Honeybee Robotics: 7 milyon dolar

Littleton, Colorado'dan Lockheed Martin: 6.2 milyon dolar

Mevcut uzay dereceli güneş enerjisi dizisi yapıları, mikro yerçekiminde veya yatay yüzey dağıtımında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu yeni tasarımların dikey yönelimi ve yüksekliği, Güneş'in ufkun çok üzerinde yükselmediği ay kutuplarında güç kaybını önlemeye yardımcı olacak. Güneş ufukta alçaldığında, Ay'ın arazisi ışığının bir kısmını engelleyerek, yere yakın güneş dizilerine ulaşmasını engelleyebilir. Bu tasarımlar, güneş panellerini yüksek direkler üzerine yerleştirerek kesintisiz ışık sağlar ve dolayısıyla daha fazla güç üretir.

Vertical Solar Array Technology (VSAT) Chuck Taylor, "Bu üç takımı seçebildiğimiz için çok heyecanlıyız, çünkü hepsi çok farklı teknolojik çözümler ve ticari alanın Ay'da sürdürülebilir bir varlığı nasıl destekleyebileceğine dair benzersiz vizyonlar getiriyor." ) NASA'nın Hampton, Virginia'daki Langley Araştırma Merkezi'nde proje yöneticisi.

Sözleşmeler, ajansın NASA'nın uzun vadeli ay yüzeyi operasyonlarını desteklemeyi amaçlayan VSAT projesinin bir parçası. 2021'de NASA , dikey güneş enerjisi dizisi teknolojileri için ilk tasarımları oluşturmak üzere beş şirket seçti . VSAT, STMD'nin Game Changing Development programı ve Langley tarafından NASA'nın Cleveland'daki Glenn Araştırma Merkezi ile işbirliği içinde yönetiliyor.

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)