Psychedelic Gezileri Ölüme Yakın Deneyimleri Yansıtabilir ve Ölüm Kaygısını Azaltabilir, Çalışma Bulguları

Ahmet Yayla
By -
0

 

Psychedelic Gezileri Ölüme Yakın Deneyimleri Yansıtabilir ve Ölüm Kaygısını Azaltabilir
Psikedelikler kendi ölümümüzle uzlaşmamıza yardımcı olabilir mi? Resim Kaynak: Virrage Images/Shutterstock.com

Yeni araştırmalar, psychedelic ilaçların büyük finalin gizli bir ön izlemesini sağlayabileceğini ve ölüm kaygımızın üstesinden gelmemize yardımcı olabileceğini gösterse de, ölüm korkusu hayatta olmanın en büyük dezavantajlarından biridir. PLOS ONE dergisinde yer alan yeni çalışma, ölüm benzeri psychedelic gezileri gerçek ölüme yakın deneyimlerle (NDE'ler) karşılaştırıyor ve her ikisinin de insanların sona erme konusundaki görüşlerini büyük ölçüde değiştirme potansiyeline sahip olduğunu buluyor. 

Psikedelik ilaçlar ile ölüm korkusunun azalması arasındaki bağlantı, daha önce yapılan çok sayıda çalışma tarafından vurgulanmış ve psilosibin veya ayahuasca gibi maddelerin palyatif bakımda rol oynayabileceği yönünde önerilere yol açmıştır . Daha sonra kendini psikedelik guru Ram Dass olarak yeniden keşfeden eski Harvard profesörü Richard Alpert, “ölmenin kesinlikle güvenli olduğunu” bile ilan etti.

Böyle bir iddia pek çok kişiye çirkin gelebilir, ancak yeni çalışmaya katılan 3192 kişi muhtemelen karşı kültür ikonuna inanmakta daha az güçlük çekiyor. Genel olarak, yüzde ondan daha azı, deneyimlerinin ölüm korkularını artırdığını söylerken, neredeyse yüzde 90'ı kendi ölümlülüklerinin yeni bir şekilde kabul edildiğini bildirdi.

Çalışma yazarları, uyuşturucular tarafından tetiklenmeyen ölüme yakın bir deneyim yaşayan 933 kişinin yanı sıra LSD'ye tökezleyen 904 kişi, psilosibin alan 766 kişi , 282 ayahuasca içicisi ve 307 kişinin çevrimiçi anket verilerini analiz etti. DMT içmişti. Genel olarak, “[uyuşturucu ve uyuşturucu dışı] gruplarının, ölüm korkusunda azalma ve olumlu kalıcı etkilerin yüksek dereceleri ve kişisel anlam, maneviyat dahil olmak üzere, deneyime atfedilen ölüm tutumlarında bildirilen değişikliklerde dikkate değer ölçüde benzer olduğunu buldular. önemi ve psikolojik içgörü.”

Psikedelik kullanıcılarının sadece yüzde 3'ü yolculukları sırasında hayatlarının tehlikede olduğunu düşünmesine rağmen, bu gruptaki katılımcılar aslında Greyson Ölüme Yakın Deneyim Ölçeğinde uyuşturucu kullanmayan gruptakilerden biraz daha yüksek puan aldı. bir karşılaşmanın gerçek bir NDE olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmadığını belirleyin. Uyuşturucu kullanmayan grup arasında, yüzde 47'si NDE'leri sırasında hayatlarının tehlikede olduğunu bildirdi.

Psikedelikler grubundakilerin, uyuşturucu kullanmayan gruptaki katılımcılara göre tam anlamıyla bir “mistik deneyim” yaşama kriterlerini karşılama olasılıkları daha yüksekti.

Bu deneyimler hakkında daha fazla ayrıntıya giren yazarlar, “her iki grubun yaklaşık yarısı, “Birinin 'Tanrı' olarak adlandırabileceği bir şeyle karşılaşmayı onayladı, ancak bu Psikedelik Grupta Uyuşturucu Olmayan Gruptan önemli ölçüde daha büyüktü (yüzde 56'ya karşı yüzde 48). ).”

Uyuşturucu kullanmayan grup daha yüksek oranlarda “duyu dışı bir şekilde bilgi edinme konusunda ikna edici duygular” ve “ölen insanlarla temas duyguları” bildirmiş olsa da, “yeniden doğma” hissi de psikedelik grupta önemli ölçüde daha yaygındı. Uyuşturucu kaynaklı olmayan NDE'lere maruz kalanların da, bu deneyimi hayatlarının en anlamlısı olarak değerlendirme olasılıkları daha yüksekti.

Farklı psychedelics'leri karşılaştıran araştırmacılar, ayahuasca veya DMT'yi yutanların, LSD veya psilosibin alanlara göre gerçek bir NDE'ye sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu buldular. Ayahuasca ve DMT ayrıca “biyolojik doğumu yeniden yaşama hissini” tetikleme eğilimindeydi ve genellikle LSD veya psilosibinden daha fazla olumlu yaşam tarzı ve tutum değişikliğine yol açtı.

Bu bulgular hakkında yorum yapan çalışma yazarı Roland Griffiths , “psikedelik deneyimlerin özelliklerinin Ölüme Yakın Deneyimlere benzemesinin yanı sıra, her ikisi de en anlamlı yaşam deneyimleri arasında derecelendirildiğini ve her ikisinin de ölüm korkusunda benzer kalıcı düşüşler ürettiğini” açıkladı . ve esenlikte artar.”

Bu içerik IFLSCIENCE’da yayınlanmıştır.

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)