Şok edici Görüntüler, Dünyanın En Uzun Üçüncü Nehri Yangtze Nehrinin Ne Kadar kurduğunu gösteriyor

Ahmet Yayla
By -
0

 Çin'deki aşırı sıcak hava dalgası ve kuraklık, birçok nehrin kısmen veya tamamen kurumasına neden oldu.

Yangtze Nehri yatağı
Yangtze Nehri yatağında kuru ve çatlak arazi.
Resim Kaynak: sincan/Shutterstock.com


2022 yılı , dünya genelinde yaşanan aşırı sıcak hava dalgaları ve kuraklıklarla hatırlanacak. Hindistan ve Pakistan'dan ABD ve Avrupa'ya , kıtalar aşırı kuru havayla mücadele ediyor , ardından aylarca yağmur görmeden tehlikeli ve dramatik sel baskınları geliyor. Uydu görüntüleri, Çin'in Yangtze Nehri'nin ve diğer birçok kişinin, ortaya çıkan iklim krizinin ürkütücü yeni bir sonucu olarak tarihi düşüklere ulaştığını gösterdi.

Yangtze, Çin'de 400 milyon kişiye su sağlamanın yanı sıra hidroelektrik ve nakliye rotaları için kullanılıyor. Dünyanın en uzun üçüncü nehri ve havzası bu yıl ortalamadan yüzde 45 daha az yağış aldı. Çin'in şu anda yaşadığı rekor kıran sıcak hava dalgasının Eylül ayına kadar devam etmesi bekleniyor.

Yangtze ve Jialing nehirlerinin son iki yıldaki görüntüleri.
Resim Kaynak: CC BY-SA 3.0 IGO


Copernicus Sentinel-2 misyonu tarafından uzaydan yapılan gözlemler, Chongqing yakınlarındaki Yangtze ve Jialing nehirlerini Ağustos 2020, 2021 ve geçen hafta gösteriyor. Fark çok açık. Düşük su seviyesi, Çin'deki antik Buda heykellerini ortaya çıkardı. Avrupa'da, kuruyan Elbe nehrinden insanlara bu mesajı görürlerse ağlamaya başlamalarını söyleyen antik açlık taşları çıktı. Amerika'da Mead Gölü'nün çamurundan cesetler çıkıyor .

Çin'deki sıcak hava dalgası 40°C'ye (104°F) ulaşan sıcaklıklar gördü ve neredeyse 70 gün boyunca sürekli olarak yüksek kaldı.

Ülke şu anda , değerli yağışları mahsul yetiştiren bölgelere salmak için bir jeomühendislik biçimi olan bulut tohumlama ile deney yapıyor. Bu teknik, etrafında yağmur damlalarının oluşabileceği çekirdek olarak hareket etmek için gümüş iyodür veya diğer kristal parçacıkları kullanır. Bilim adamları bu tekniğin ne kadar etkili olduğu konusunda ikiye bölünmüş durumda ancak bu, Çin'in bunu denemesini engellemedi.

Bu içerik IFLSCIENCE’da yayınlanmıştır.

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)