Uzman açıkladı Konyaaltı Sahilinde Balıklar neden ısırıyor?

Ahmet Yayla
By -
0

 Antalya'nın ünlü Konyaaltı Plajı'nda son zamanlarda balık ısırması şikayetlerinin arttığını söyleyen Prof. Dr.Mehmet Gökoğlu konuştu...

Balıklar neden ısırıyor?

Tatilde olmadığını açıklayarak Antalya'da kalan öğrencileriyle birlikte su altı dalışlarına devam ettiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Akdeniz Üniversitesi Sualtı Topluluğu öğrencileri dalışı öğrenmek için yaz tatilinde memleketlerine gitmedi. Antalya’da olan öğrencilerimiz ile zaman zaman falezlere ve Konyaaltı Plajı'na dalışa gidiyoruz. Öğrencilerimiz dalışlarla deniz canlılarını keşfedip, keyif alıyorlar” dedi.


Balıkların ısırması ile ilgili bilgiler veren Gökoğlu, “Şu anda Antalya’da deniz suyu sıcaklığı 30-31 derece dolayında bulunuyor. 10 metrenin altına indiğimiz zaman su sıcaklığı değişiyor. Kışın kıyıya çekilen balıklar, özellikle tropikal sıcak suyu seven balıklar kışın derinlere kaydılar. Yaz döneminde kıyıya geldiler. İnsanların denize girdiği, ayak bastığı yerlerde çok sayıda balık yavrusu var. Özellikle sargoz, melanurya, yaladerma ve çupra yavruları bol miktarda kıyılarda var” diye söyledi.

Gökoğlu sözlerine şöyle devam etti, “Tehlike arz eden tür için 12,5 TL gibi bir değer biçildi. Diğer türler için daha düşük. Bahsedilen tür için de sanıyorum 200 bin civarında bir sayı var. Diğer türler 1 milyon civarında belirtilmiş. Bu popülasyonu çok büyük bir şekilde etkilemez. 200 bin balık Antalya kıyılarından çekilse ne olur, popülasyonu çok fazla etkilemez. Fiyat teşvik edicidir. Balıkçılarımızı korumak lazım” dedi.

Çok sayıda balık ısırması şikayetleri aldıkları hakkında Gökoğlu, “Biz tabi her zaman gördüğümüz görsele inanırız. İnsanlara biz videolarımızı çektik. O ısıran balıklar, ayaklarda bulunan yaralara vuruyorlar. Kalkmış derilere dokunuyorlar. Ayaklarda bulunan ölü dokuları ayıklıyorlar. Bir bakıma ayak sağlığı açısından ayak bakımı yapıyorlar. Zaman zaman yaralara vurdukları zaman, yaraları dişleri ile aldıkları zaman zarar veriyorlar. Balıklar bazen kılları da çekiyor. Bunu yapan balıklar sargoz, yalederma gibi ufak balıklar. Küçük yenebilen balıkların yavrularıdır bunlar. Korkulacak bir durum yok” diyerek sözlerine son verdi.
Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)