Yıldız Sisteminde Dünya Büyüklüğünde Suyla Kaplanmış Gezegen Olabilir

Ahmet Yayla
By -
0

 Uluslararası bir gökbilimciler ekibi, çok ilginç bir ötegezegenin keşfini duyurdu. Dünya TOI-1452 b olarak adlandırılıyor ve Dünya'dan sadece 100 ışıkyılı uzaklıkta yakındaki bir ikili sistemde küçük bir yıldızın yörüngesinde dönüyor. Gezegen, Dünya'dan biraz daha büyük ve ağır görünüyor, ancak yüzeyinin suyla kaplı olduğuna inanılıyor.

Dış gezegen TOI-1452'nin sanatsal gösterimi b. Kaynak Resim: Benoit Gougeon, Université de Montréal


The Astrophysical Journal'da bildirildiği üzere ekip, gezegenin yüzde 30'unun sudan oluştuğunu tahmin ediyor. Dünyanın kendi yüzde 1'ine kıyasla çok büyük bir miktar. Cüce yıldızının yörüngesini 11 günde tamamlar ve suyun sıvı, donmuş ve buhar halinde bulunmasının beklendiği yaşanabilir bölgeye yerleştirir. Bu araştırma doğruysa, bu gezegen muhtemelen kalın bir okyanusla kaplıdır.

Université de Montréal'den baş yazar Charles Cadieux yaptığı açıklamada , "TOI-1452 b, bugüne kadar bulduğumuz bir okyanus gezegeni için en iyi adaylardan biri" dedi . "Yarıçapı ve kütlesi, Dünya gibi temelde metal ve kayadan oluşan bir gezegen için beklenenden çok daha düşük bir yoğunluğa işaret ediyor."

İlk gözlemler NASA'nın gezegen avcısı teleskobu TESS tarafından yapıldı. Gözlemevi, bu ikili sistemdeki yıldızlardan birinin yörüngesinde dönen ve Dünya'dan yaklaşık yüzde 70 daha büyük bir aday nesne bildirdi. Takip eden gözlemler, ekibin gezegenin nasıl olabileceğini çözmesine izin verdi.  

Cadieux, “ OMM [ Quebec'teki Mont-Mégantic Gözlemevi] bu sinyalin doğasını doğrulamada ve gezegenin yarıçapını tahmin etmede çok önemli bir rol oynadı” dedi. "Bu rutin bir kontrol değildi. TESS tarafından tespit edilen sinyalin gerçekten, bu ikili sistemdeki iki yıldızın en büyüğü olan TOI-1452'yi çevreleyen bir ötegezegenden kaynaklandığından emin olmamız gerekiyordu.”

TOI-1452'nin yüzeyinin sanatsal temsili b. Image Credit: Benoit Gougeon, Université de Montréal

İkili sistem, Güneşimizden daha küçük ve daha sönük iki kırmızı cüce yıldızdan oluşur. Plüton ile Güneş arasındaki mesafenin kabaca 2,5 katı olan yaklaşık 14,5 milyar kilometre (9 milyar mil) ile ayrılırlar . Dünya merkezli gözlemevi, iki yıldızı ayrı nesneler olarak görebildi (TESS'in göremediği) ve ardından bir Japon ekibinin gözlemleri, gezegenin gerçekten orada olduğunu doğrulamalarına izin verdi.

Université de Montréal profesörü ve Ötegezegenler Araştırma Enstitüsü (iREx) ve OMM direktörü René Doyon, “Bu keşiften son derece gurur duyuyorum çünkü araştırmacılarımızın ve enstrümantasyonumuzun yüksek kalibresini gösteriyor” dedi. “SPIrou adlı laboratuvarlarımızda tasarlanan özel bir araç olan OMM ve araştırma ekibimiz tarafından geliştirilen yenilikçi bir analitik yöntem sayesinde, bu türünün tek örneği olan ötegezegeni tespit edebildik.”

Göreceli yakınlığı ve özellikleri göz önüne alındığında, bu gezegen JWST tarafından daha fazla gözlem için ideal bir aday olabilir.

Bu içerik IFLSCIENCE’da yayınlanmıştır.

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)