Yürüyen Köpek balıkları İlk Adımlarını Atmaya Başlıyor

Ahmet Yayla
By -
0

 Yürüyen köpekbalıkları bu yıl fırtına gibi manşetlere çıkıyor. Discovery'nin Köpekbalığı Haftası , Papua Yeni Gine'de bir apoletin eşyalarını çaldığı bazı görüntüleri paylaşırken , yeni araştırmalar ilk kez bu hayvanların erken yaşam evrelerinin hareketlerini nasıl etkilediğini araştırdı ve göbekli bebekler olarak bile oldukça yetenekli olduklarını keşfetti. dolaşırken.

Jüvenil apoletler, yumurta sarısına güvenmek yerine akşam yemeğinde solucan avlamak zorunda oldukları için yenidoğanlardan daha narindir. Resim Kaynak: Vladimir Wrangle / Shutterstock.com

Evrimleştiklerine inanılıyor 

Apolet köpekbalıkları, deniz omurgalılarının iklim krizi altında okyanus koşullarına ilişkin gelecekteki tahminlerde hayatta kalma kapasitesini incelemek için iyi bir modeldir. Bunun nedeni, son 9 milyon yıl içinde deniz tabanında, resiflerde ve hatta karada yürüyebilecek ve yeni yiyecek arama alanlarına erişebilecek şekilde evrimleştiklerine inanılmasıdır.

Batık bir noktadan karada yürüyüşe geçerken, iklim krizi altında gelecekteki okyanusların beklenen koşullarını yansıtan sıcaklık ve oksijen mevcudiyetinde doğal olarak dalgalanmalar yaşarlar. Şimdi, Integrative & Comparative Biology'de yayınlanan bir araştırma , bu toleransın bebeklik dönemine kadar uzandığını bulmuştur .

Apolet köpekbalıkları yumurtadan çıktıklarında, gelişimleri sırasında onları ayakta tutan yumurta sarısı kesesini tuttukları gerçeğinden dolayı oldukça şişkin karınlı ince gövdelere sahiptirler. Bu, yumurtalı hayvanlarda görülen bir adaptasyondur (ördekler ve sürüngenler de bunu yapar) ve genç hayvanların besin seviyelerini stokta tutarken, havuzlar arasında atlamak için en iyi vücut tipini yapmaz.

Bunu akılda tutarak, araştırmacılar, yaşam evresine bağlı olarak yürüme becerilerinin değişip değişmediğini ve/veya nasıl değişip değişmediğini görmek için yenidoğan (yumurta sarısı yüklü) ve yavru apolet köpekbalıklarının toleransını araştırmaya karar verdiler. Neyse ki, yeni doğan apolet köpekbalıkları için, daha gösterişli vücut planlarının önemli sorunlara yol açmadığı görülüyor.


Yazarlar 

Çalışma yazarları, "Bu çalışma sayesinde, apolet köpekbalığındaki batık hareketle ilgili bilgi durumunu geliştirdik ve kinematiğin erken yaşam evrelerinde meydana gelen vücut morfolojisindeki değişikliklerden büyük ölçüde etkilenmediğini bulduk" diye yazdı. "Bu türün kullandığı suda ve karada yürüyüşler üzerine daha fazla araştırma, hem su içinde hem de su dışında yürüme hareketinin gelişimine dair içgörü sağlayabilir."

Apolet köpekbalıkları, eşleştirilmiş, kürek benzeri yüzgeçleri sayesinde bacakları olmamasına rağmen karada yürüyebilirler ve karada  bir saatten fazla yürüyüşe bağlı hipoksik koşullara dayanabilirler . Bu hayvanların kendilerini yapışkan durumlardan (oksijenden fakir sıcak havuzlar gibi) kurtarmak için nasıl evrimleştiklerini daha iyi anlayarak, diğer deniz omurgalılarının gelecekteki zorlu okyanus koşullarıyla mücadele etme yollarını daha iyi anlayabileceğimizi umuyoruz.

Yazarlar, "Apolet köpekbalığı hareketini incelemek, bu - ve belki de ilgili - türlerin habitatlarındaki zorlu koşullar içinde ve bu koşullardan uzaklaşabilme yeteneklerini anlamamıza olanak sağlıyor" dedi ve ekledi: "Bu tür lokomotor özellikler yalnızca hayatta kalmanın anahtarı olmayabilir... iklim değişikliği ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere zorlu çevresel koşullar altında sürdürülen fizyolojik performanslarıyla ilgili olmalıdır."

Bu içerik IFLSCIENCE’da yayınlanmıştır.

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)