NASA, İlk Artemis Ay Yürüyüşü Uzay Giysileri İçin Axiom Space'i seçti

Ahmet Yayla
By -
0
NASA, Amerikalıları 50 yıldan sonra ilk kez Ay'ın yüzeyine indirecek olan Artemis III görevi için bir ay yürüyüşü sistemi sağlamak üzere Axiom Space'i seçti. Rekabetçi uzay giysisi sözleşmesi kapsamındaki ilk ödül olan bu ödül, yeni nesil Artemis uzay giysisi ve destek sistemleri geliştirmek ve Artemis III sırasında ay yüzeyinde kullanımlarını göstermek için bir görev emri içindir.

Artemis Ay Yürüyüşü Uzay Giysileri İçin Axiom Space'i seçti



Bu ödülle NASA, devam eden bilimsel buluşları desteklemek ve insanlığın Dünya'ya geri dönmesinden faydalanmak için Artemis'in altında Ay'a geri dönen astronotların başka bir temel taşını yerleştirdi . NASA, planlanan insan ay uzay uçuşu görevlerinin bir parçası olarak, Ay'a ilk kadın ve ilk renkli insanı indirecek.

NASA, iki uygun uzay giysisi satıcısının tekliflerini inceledikten sonra , temel değeri 228,5 milyon dolar olan görev siparişi için Axiom Space'i seçti. Sonraki Artemis görevlerini desteklemek için yinelenen uzay giysisi hizmetleri için gelecekteki bir görev siparişi ile rekabet edilecektir.

NASA'nın Araç Dışı Aktivite ve İnsan Yüzeyi Hareketliliği programının yöneticisi Lara Kearney, “NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ay yüzeyinde kalıcı bir varlık oluşturmasını başlatacak bu tarihi görevde ticari sektörle ortak olmaktan gurur duyuyor” dedi. “Artemis III hakkında öğrendiklerimiz ve Ay ve çevresindeki gelecekteki görevler, Mars görevlerinin önünü açacak. Uzay giysileri, kelimenin tam anlamıyla bir sonraki adımı atmamızı sağlıyor.”

50 yılı aşkın uzay giysisi uzmanlığını kullanan NASA, yeni nesil uzay giysileri için teknik ve güvenlik gereksinimlerini tanımladı. Axiom Space, Artemis III için bu önemli ajans gereksinimlerini karşılayacak uzay giysilerinin ve destek ekipmanlarının tasarımından, geliştirilmesinden, kalifikasyonundan, sertifikasyonundan ve üretiminden sorumlu olacaktır.  

NASA uzmanları, astronot eğitimi, görev planlaması ve hizmet sistemlerinin onaylanması için yetkiyi sürdürecek. Artemis III'ten önce kıyafetleri uzay benzeri bir ortamda test etmek için Axiom Space gerekecek.

Keşif Dışı Aktivite Hizmetleri sözleşmesinin süresiz teslimatı ve belirsiz miktarı kapsamında, uygun endüstri ortakları, 2034'e kadar olan performans döneminde NASA'nın uzay yürüyüşü ve ay yürüyüşü ihtiyaçları için eksiksiz bir yetenek paketi sağlayacak görev siparişleri için rekabet ediyor.

Sözleşme kapsamındaki gelecekteki görev emirleri, tekrarlayan ay inişlerinden, Uluslararası Uzay İstasyonu dışında düşük Dünya yörüngesinde kullanılmak üzere uzay giysilerinin geliştirilmesinden ve özel çalışmalardan oluşacak. Ajans şu anda uzay istasyonu uzay giysileri için görev sırası seçeneklerini değerlendiriyor.

Alçak Dünya yörüngesinde ve Ay'da uzay yürüyüşü yeteneklerini geliştirecek olan uzay giysisi sözleşmesi, ajansın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki Araç Dışı Aktivite ve İnsan Yüzeyi Hareketliliği Programı (EHP) tarafından yönetiliyor.

Artemis aracılığıyla NASA, Ay'a ilk kadın ve ilk renkli insanı indirerek, uzun vadeli, sürdürülebilir bir ay varlığının yolunu açacak ve Mars'a gelecekteki astronot misyonları için bir basamak taşı görevi görecek.

Uzay yürüyüşü hakkında daha fazla bilgi için:

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)