Yeni Yasa Teklifiyle Memur ve Emeklilere Zam Yolda: Enflasyon Farkı ve Refah Payı Belirlenecek!

Ahmet Yayla
By -
0

AK Parti, En Düşük Memur Maaşını 22 Bin TL'ye Çıkarmayı Hedefliyor; Ev Kira Zammı Sınırlaması Uzatılacak



AK Parti'nin bugün Meclis Başkanlığı'na sunmayı planladığı yasa teklifiyle birlikte Haziran ayı enflasyonu açıklanacak ve memurlar ile emeklilerin maaşlarına yansıyacak 6 aylık enflasyon farkı ortaya çıkacak. Ayrıca, enflasyon farkının netleşmesinin ardından verilecek refah payı oranı da belirlenecek. AK Parti'nin teklifiyle en düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkarılacak.



Edinilen bilgilere göre, teklifle birlikte 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında kademeli bir artış yapılacak. Aylık geliri 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında olanlar 1. kademe olarak değerlendirilecekken, 10 bin lira ile 15 bin lira arasında geliri olanlar 2. kademe olarak kabul edilecek. 15 bin liradan daha yüksek emekli maaşı alanlar ise 3. kademe olarak değerlendirilip buna göre aylıklarında seyyanen bir artış yapılacak.


Ayrıca, konutlarda kiracı ve ev sahipleri arasında ortaya çıkan kira artışı sorununa çözüm olarak düzenlenen bir düzenleme, ev kira zammını yüzde 25 ile sınırlıyor ve bu düzenlemenin süresi 2 Temmuz 2024'e uzatılacak.


AK Parti'nin teklifinde ayrıca, açık cezaevinde bulunan veya açık cezaevine ayrılmaya hak kazanan hükümlüler ile denetimli serbestlikten yararlanan yükümlülerin Kovid izinlerinin 31 Temmuz itibarıyla sona ereceği belirtiliyor.


Yeni teklif, bugün açıklanacak enflasyon rakamlarının ardından kamuoyuna duyurulacak ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine cuma gününe kadar gelecek. Ayrıca, bakanlık tarafından yürütülen etki analizi çalışmasının hafta sonuna kadar netleşmesi bekleniyor ve ortaya çıkacak sonuca göre yeni bir "ek bütçe" planlaması yapılabilir.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli zamlarıyla ilgili düzenlemelerin yer aldığı torba yasanın Meclis'in tatil öncesinde yürürlüğe gireceğini belirtti. Işıkhan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Refah ve yaşam kalitesini artırmak öncelikli hedefimiz" dedi.

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)